Günümüzde çocukların yarısından fazlası kurban veya tanık olarak zorbalığa maruz kalıyor. Çocuğunuz zorbalığa uğruyorsa bu hem çocuğunuz için hem de sizin için zor bir süreçtir. Ebeveyn olarak çocuğunuzun zorbalığa maruz kalmasına seyirci kalmak istemeyebilirsiniz. Size yardımcı olması adına bu yazımızda çocuğunuza nasıl destek olacağınızla ilgili maddeler hazırladık.

1. Açık, sakin ve destekleyici şekilde iletişim kurun. Sevildiklerini hissetmelerini sağlayın.
Çocuğunuzun zorbalığa uğradığını fark ettiğiniz anda duygularınıza kapılıp ona neden karşı gelmediğini sormak yerine anlayışlı yaklaşın. Çocuğunuzun bu dönemde en çok desteklenmeye ve sevildiğini hissetmeye ihtiyacı var. Onun duygularını önemsediğinizi hissettirdiğinizde size karşı daha açık olacaktır. Aynı zamanda çocuklar zorbalığa uğradıklarını anlatmakta zorlanırlar. Çünkü bunun yaşanmış olmasından utanç duyarlar ve ebeveynlerinin bu durumu öğrendiğinde kızacaklarından veya üzüleceklerinden korkarlar. Çocuklar ailelerini hayal kırıklığına uğratmaktan ve onların vereceği tepkiden de çekinirler. Bazen ise kendilerini suçlarlar. Farklı görünseler ve farklı davransalardı zorbalığa maruz kalmayacaklarını düşünürler.
Zorba tarafından tehdit altında ise bunu söylemek onlar için daha da zorlaşır. Anlatmaları durumunda zorbanın her şeyi öğrenmesinden ve durumun daha da kötüleşeceğinden endişelenirler. Bunun beraberinde ebeveynlerinin zorbayla mücadele etmesini söylemelerinden korkarlar.

2. Anlatma cesareti gösterdiği için çocuğunuzu tebrik edin. Bu zorbalıkla mücadele etmeleri için attıkları büyük bir adımdır. Yalnız olmadıklarını anlamalarını sağlayın.
Çocuğunuz anlatmak için cesaret bulduğunda onu destekleyin ve tebrik edin. Bu konuda konuşmak onun için çok büyük ve zor bir adımdır. Size anlatarak doğru şeyi yaptığını vurgulayın. Bunun önemli bir problem olduğunu ve onu anladığınızı söyleyin. Çocuğunuza yalnız olmadığını gerek günlük hayatta gerekse iş hayatında birçok insanın zorbalığa uğradığını açıklayın. Kötü ve suçlu olanın çocuğunuz olmadığını zorbalık yapan kişinin olduğunu anlamasını sağlayın. Artık tek başına olmadığını ve bu konuya birlikte çözüm bulacağınızı belirtin. Ayrıca dinlerken olabildiğince olumsuz yorum yapmaktan kaçının.

3. Yaşadığı zorbalıkla ilgili olabildiğince çok bilgi edinin. Bütün dikkatinizi ona verin ve dinlenildiğini ve anlaşıldığını hissetmesini sağlayın.
Zorbalığın boyutunu anlamak ve durdurmak için yaşanan durumun ayrıntılarını öğrenmek size yardımcı olacaktır. Ne tür bir zorbalığa uğruyor? Sosyal medya üzerinden mi? Sosyal medya üzerindense kim, nasıl mesajlar atıyor? Yoksa okulda da devam ediyor mu? Ortada bir tehdit var mı? Kaç kişiler? Ne zamandan beri oluyor? Bütün dikkatinizi ona verin ve dinlenildiğini ve anlaşıldığını hissetmesinin sağlayın. Basit sorular sorarak konuya odaklandığınızı belli edin. Sonra ne oldu, nasıl tepki verdin gibi sorular sormak odağınızın onda olduğunu anlamasına ve devam etmesi için cesaret toplamasına yardımcı olur.

4. Zorbalığı gösteren tüm belgeleri topladığınızdan emin olun. Olaylara tanık olan kişilere ulaşın ve durumu onlardan da dinleyin.
Zorbalığı belgeleyin. Mesajların veya zorbalığı gösteren diğer belgelerin fotoğrafını alın. E-postaların veya metinlerin kopyasını edinin. Sesli mesajların kaydını alın. Olaya tanık olan birileri var mı öğrenin. Yaşanan zorbalığın hikayesini onlardan da dinleyin. Neler olduğunu, kimin dahil olduğunu, nerede, ne zaman ve nasıl gerçekleştiğini öğrenmek için iletişim kurduğunuzu amacınızın onları zor durumda bırakmak ya da suçlamak olmadığını anlamalarını sağlayın.

5. Zorbaya ve zorbanın ailesine doğrudan ulaşmaya çalışmayın. Zorbalığa zorbalıkla karşılık vermeyin veya kendi yöntemlerinizle durumu çözmeye çalışmayın.
Çocuğunuzun zorbalığa uğradığını duymak ve tehdit edildiğini öğrenmek çok zordur. Ebeveyn olarak çocuğunuzun çektiği acıyı hemen sonlandırmak istersiniz ama unutmayın ki zorbalığa zorbalıkla karşılık vermek çocuğunuzun sorununu çözmesini veya kendisini daha iyi hissetmesini sağlamaz. Bunun yerine sakinleşip çocuğunuza yardımcı olmak için neler yapabileceğinizi gözden geçirmek hem çocuğunuz hem sizin için daha faydalı olacaktır.

6. Durumu öğretmenlere ve okula bildirin. Uyguladıkları bir prosedür var mı öğrenin. Bu çocuğunuza problemle ilgilendiğinizi ve bir çözüm yolu aradığınızı hissettirecektir.
Çocuğunuz okulda zorbalığa uğruyorsa bunu olabildiğince hızlı şekilde öğretmenine ve okuluna bildirin. Olayları ayrıntısıyla anlatın ve okulun böyle durumlarda uyguladığı bir prosedür var mı öğrenin. Böyle bir durumu fark etmediği ya da göz yumduğu için öğretmenleri veya okulu suçlamayın. Çünkü öğretmenler tarafından zorbalığın fark edilmesi oldukça güçtür. Amacınızın onlarla iş birliği yapmak olduğunu unutmayın. Bu süreçte öğretmenle iletişiminizi sürdürmeye devam edin ve gelişmeleri onlardan öğrenin.
Çocuğunuz zorbalığın daha da kötüleşeceğinden korktuğu için bu durumu öğretmeniyle veya okuluyla görüşmenizi istemeyebilir. Bu noktada önemli olan çocuğunuz için en iyisinin ne olacağını bilmektir. Bu yüzden çocuğunuzun endişelerini hafifletmek için öğretmeniyle ders saatleri dışında, örneğin sabah öğrencilerin en az olduğu bir saatte görüşmeyi talep edebilirsiniz. Ayrıca yönetmelik zorbalığa uğrayan kişiyi koruyucu bir yöntem izlese de siz yine de çocuğunuzun en az zarara uğrayacak şekilde prosedürün ilerlemesini isteyin.

7. Sizinle aynı durumu yaşamış bir arkadaşınızla konuşun. Bu süreçte nasıl ilerledikleri hakkında fikir edinin.
Zorbalıkla mücadele etmiş bir arkadaşınızla konuşmak, duygusal olarak sizi rahatlatacak ve yalnız olmadığınızı hissettirecektir. Çocuğunuzda bir sorun olmadığını bunun karşı taraftan kaynaklandığını anlamanızı sağlayacaktır. Ayrıca arkadaşınıza aynı durumda olduklarında nasıl bir süreçten geçtiklerini hangi adımları izlediklerini sorun. Onların tecrübelerinden faydalanın.

8. Çocuğunuzu gerçekten iyi ve başarılı hissettiği bir aktiviteye yönlendirin.
Çocuğunuzu yapmakta iyi olduğu ve keyif aldığını hatırladığınız bir aktiviteye veya heyecan duyacağı yeni bir alana yönlendirmek kendisini daha iyi hissettirecektir. Spor ve sanat dalları kendisini ifade edeceği bir alan kazandıracağı için iyi bir seçenek olacaktır. Burada önemli olan çocuğun kendisini iyi hissetmesini sağlayacak bir deneyim yaratmaktır. Unutmayın ki seçtiğiniz alanda her başarılı olduğunda zorbanın düşürdüğü özgüvenini iyileşmesine katkı sağlayacaktır.

9.Çocuğunuza zorbalıkla nasıl başa çıkacağını öğretin.
Okula bildirdikten sonra prosedür işleme koyulana kadar çocuğunuzla birlikte zorbalıktan etkilenmemek için neler yapabileceğini ele alın. Çocuğunuzun zorbayı nasıl görmezden geleceği ve nasıl zorbalıkla baş edeceği hakkında stratejiler geliştirebilmesi için fikir alışverişinde bulunun. Geliştirdiğiniz senaryoları ve zorbalık yaşadığında nasıl tepki vereceğini evde pratik edin. Çocuğunuzun zorbalığa uğramaktan endişe ettiğinde ona yardım edecek öğretmen veya arkadaşlarını belirlemesini sağlayın.

10. Çocuğunuzun bir uzmandan psikolojik destek almasını sağlayın.
Zorbalık çocuğunuzun hemen atlatacağı bir şey değildir, çocuğunuzun kendisini toparlaması için zamana ihtiyacı vardır. Bu süreçte çocuğunuzun size ifade etmekte zorlandığı duyguları ve deneyimleri olabilir, bu noktada bir psikoloji danışma merkezinden destek almak sağlıklı bir tercih olacaktır. Çocuğunuzun yaşadığı süreci anlamasına, duygularını ifade etmesi için gereken alanın sağlanmasına ve gerekli desteği almasına yol açacaktır.

0