Akran zorbalığına maruz kalan bir çocuk için okulda bulunmak, teneffüse çıkmak, servis aracında oturmak veya otobüs durağında beklemek kabusa dönüşebilir. Zorbalık birçok şekilde kendini göstermektedir: Fiziksel (itme, vurma, zorla para veya eşya almak ve daha ileri durumlarda şiddet uygulama), sözlü (isim veya lakap takma ve tehdit etme) ve psikolojik veya duygusal (dedikodu çıkarma, oyunlardan veya aktivitelerden dışlama) olabilir. Bir davranışı zorbalık olarak adlandırmamız için niyet, güç ve tekrarlamayı içermesi gerekir. Yani bir davranışın içerdiği niyet, bu davranışta uygulanan güç ve davranışın tekrarlanma durumu zorbalığı belirler. Erkek çocukları genellikle fiziksel zorbalığa maruz kalırken kız çocukları daha çok psikolojik zorbalığa maruz kalır.

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte akran zorbalığı okul sınırları dışına da çıkmaya başladı. Çocuklar sosyal medya üzerinden, mesaj veya Whatsapp aracılığıyla, Dm’den, mail adresinden ve diğer çocukların içinde bulunduğu çevrimiçi uygulamalardan bu davranışlarını sürdürmeye devam etmelerini sağlar. Siber zorbalık olarak adlandırılan bu zorbalık çeşidi ertesi gün okulda da etkisini gösterir ve sürdürür. Zorbalığı ciddiye almak ve çocukların buna katlanmak zorunda olmadıklarını bilmek önemlidir. Etkileri ciddi olabilir ve çocuğun güvenlik duygusunu ve öz saygısını olumsuz olarak etkiler. Şiddetli vakalarda zorbalığın anksiyete, depresyona ve intihara teşebbüse neden olduğu bulunmuştur.

Çocuğunuzun Zorbalığa Uğradığının Belirtileri Nelerdir?
Öncelikle şunu bilmekte fayda var, çocuğunuz size zorbalığa uğradığını söylemediği sürece veya gözle görülür morluklar ve yaralar olmadığı sürece bunu anlamak çok zordur. Bu nokta da size yardımcı olacak bazı ipuçları şunlardır:
• Normalden daha farklı davranır ve endişeli ve gergin görünür.
• Yemek yemekten kaçınır, iyi uyuyamaz, kabus görünür ve normalde eğlendiği aktivitelerden zevk almaz ve bu aktiviteleri yapmaz.
• Normalden daha karamsar gözükür ve daha kolay üzülür. Agresif davranır ve öfke patlamaları yaşar.
• Belirli durumlardan kaçınır. Örneğin servisle okula gitmek veya okula gitmemek konusunda ısrarcı olmak, okuldan eve erken dönmek veya artan devamsızlık sayısı.
• Okul performansı düşer, derslere odaklanmakta zorlanır ve ödevlerini aksatır.
• Sık sık baş ağrısı, mide ağrısı veya bunun gibi diğer rahatsızlıklardan şikayet eder.
• Okulda veya okul dışında arkadaş sayısında azalma olur veya çok az sayıda arkadaşı vardır. Sosyalleşmekten kaçınır.
• Eşyaları kaybolur ve bunun için açıklamada bulunamaz. Daha sık para ister.
• İnternette veya telefonda vakit geçirdikten sonra sıkıntılı gözükür.

Zorbalıkla mücadele etmek hem çocuk açısından hem de ebeveyn açısında çok zor bir süreçtir. Bu nokta da destek almak çocuk açısından bu süreci daha sağlıklı atlatmasına katkı sağlar. Bir sonraki yazımızda çocuğunuza nasıl destek olabileceğiniz konusunda sizin için bir yazı hazırlayacağız. Yine de her zaman bir uzmandan destek almak çocuğunuzun psikolojik sağlığı için güvenli bir yol olacaktır.

0